The first phase of ITU’s permanent green campus provides about 114,100 m2 of student housing, over 50,000 m2 of academic and office, 5,700 m2 for parking, and over 20,000 m2 of retail. It is defined by two primary areas: the academic plaza and the residential promenade, connected through a mixeduse corridor. This creates a seamless transition between living / retail uses and the academic uses, promoting a lively, urban identity for the campus.  The academic plaza establishes ITU’s identity with iconic architecture and provides sunny gathering space for students, faculty, and visitors. The research tower provides a visual landmark and wayfinding element for campus, and establishes ITU’s presence from a distance. The main academic building is organized along a ramp that spirals up the building. Group study spaces, classrooms, and conference rooms are scattered along this ramp, fostering inter-disciplinary interaction and collaboration.  The residential promenade is lined with plantings and trees along a central median, providing shaded areas for people to rest, read, or people watch. Cafe terraces and residential balconies increase the concentration of activity facing the street, adding to the sense of safety and liveliness. Student residences are arranged in a courtyard tyopolgy, allowing for a light-filled, green communal space for light recreational activity. Parking is located underneath the central courtyard of residential buildings and behind storefront retail, minimizing the visual impact of the parking structures. Ground level retail in residential buildings provide mixed-use street life while hiding parking facilities.
       
     
ITU-green-campus-masterplan.jpg
       
     
 The first phase of ITU’s permanent green campus provides about 114,100 m2 of student housing, over 50,000 m2 of academic and office, 5,700 m2 for parking, and over 20,000 m2 of retail. It is defined by two primary areas: the academic plaza and the residential promenade, connected through a mixeduse corridor. This creates a seamless transition between living / retail uses and the academic uses, promoting a lively, urban identity for the campus.  The academic plaza establishes ITU’s identity with iconic architecture and provides sunny gathering space for students, faculty, and visitors. The research tower provides a visual landmark and wayfinding element for campus, and establishes ITU’s presence from a distance. The main academic building is organized along a ramp that spirals up the building. Group study spaces, classrooms, and conference rooms are scattered along this ramp, fostering inter-disciplinary interaction and collaboration.  The residential promenade is lined with plantings and trees along a central median, providing shaded areas for people to rest, read, or people watch. Cafe terraces and residential balconies increase the concentration of activity facing the street, adding to the sense of safety and liveliness. Student residences are arranged in a courtyard tyopolgy, allowing for a light-filled, green communal space for light recreational activity. Parking is located underneath the central courtyard of residential buildings and behind storefront retail, minimizing the visual impact of the parking structures. Ground level retail in residential buildings provide mixed-use street life while hiding parking facilities.
       
     

The first phase of ITU’s permanent green campus provides about 114,100 m2 of student housing, over 50,000 m2 of academic and office, 5,700 m2 for parking, and over 20,000 m2 of retail. It is defined by two primary areas: the academic plaza and the residential promenade, connected through a mixeduse corridor. This creates a seamless transition between living / retail uses and the academic uses, promoting a lively, urban identity for the campus.

The academic plaza establishes ITU’s identity with iconic architecture and provides sunny gathering space for students, faculty, and visitors. The research tower provides a visual landmark and wayfinding element for campus, and establishes ITU’s presence from a distance. The main academic building is organized along a ramp that spirals up the building. Group study spaces, classrooms, and conference rooms are scattered along this ramp, fostering inter-disciplinary interaction and collaboration.

The residential promenade is lined with plantings and trees along a central median, providing shaded areas for people to rest, read, or people watch. Cafe terraces and residential balconies increase the concentration of activity facing the street, adding to the sense of safety and liveliness. Student residences are arranged in a courtyard tyopolgy, allowing for a light-filled, green communal space for light recreational activity. Parking is located underneath the central courtyard of residential buildings and behind storefront retail, minimizing the visual impact of the parking structures. Ground level retail in residential buildings provide mixed-use street life while hiding parking facilities.

ITU-green-campus-masterplan.jpg